Hotline: +420 511 189 990
czsk

Založení cukrárny krok za krokem

Naše produkty

Články

14. 06. 2018

V oboru se pohybujeme už více než 25 let, proto kromě dodávky samostatných zařízení umíme zařídit i návrhy,...

23. 05. 2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21. 10. 2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

Toužíte si založit vlastní cukrárnu, ale máte obavy z výsledku? Nenechte se odradit a změňte svůj sen ve skutečnost. Využijte našeho malého rádce a uchopte věci pevně do svých rukou!

Spokojený zákazník cukrárny

Ať už se k cíli vydáte jakoukoliv cestou, ten by měl být pořád stejný: Spokojený zákazník. fotografie: Tim Lucas

Krok č. 1: Prošoupejte podrážky běháním po úřadech

Začátky nebývají nikdy snadné, avšak pokud se pustíte i do nepříjemných věcí s vervou a nic nepodceníte, ušetříte si do budoucna spoustu nepříjemností. V první řadě si udělejte check-list nutných dokumentůživnostenské oprávnění (pro řemeslnou živnost potřebujete buďto vzdělání nebo odbornou praxi v oboru, viz živnostenský zákon), projektovou dokumentaci, zdravotní průkaz a pokud budete provádět vlastní výrobu, tak i vypracované kontrolní postupy HCCP.

Velkou výhodu mají v tomto bodě naši zákazníci - s vyřízením všech potřebných dokumentů totiž rádi pomůžeme, případně předáme kontakty na prověřené firmy a odborníky.

Následně zamiřte na hygienickou stanici a do záchranného hasičského sborupotřebujete od nich totiž souhlas. Pak už vám nic nebrání v tom, abyste vyrazili na stavební úřad, kde zažádáte o změnu užívání prostoru, ve kterém chcete kavárnu provozovat a předložíte zde svou projektovou dokumentaci včetně obou souhlasů k projektu. Pokud se rozhodnete otevřít svůj podnik na místě, kde už cukrárna (nebo bar, restaurace, kavárna) v minulosti fungovala, ušetříte si spoustu starostí – stačí jen písemně nahlásit zahájení provozu na místně příslušnou hygienickou stanici či inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce (veškeré doklady jsou k dispozici na stavebním úřadě).

A kdo provádí kontrolu? Jestliže vyrábíte a prodáváte zákusky takzvaně "přes ulici", jedná se o kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Chcete-li však v cukrárně vařit kávu a nabízet zákusky ke konzumaci na místě, nevyhnete se kontrole od místně příslušné hygienické stanice.

Krok č. 2: Propočítejte si návratnost investic

Založení cukrárny je záležitostí stovek tisíc korun, zkušení cukráři doporučují vyčlenit si i dva miliony. Pokud se chcete vyhnout vysokým pokutám, musíte při zařizování provozovny myslet na každý detail – zavést vodu na více míst (potřebujete minimálně 3 umyvadla – na mytí nádobí, na ruce a na WC), mít oddělenou toaletu pro zaměstnance a zákazníky, zvláštní prostor pro pracovní věci a prostředky na úklid, vykachlíkovanou přípravnu a pokud se chystáte vyrábět vlastní zboží, i výrobna musí být vykachlíkovaná. Samotné vybavení cukrárny stroji, chladícími vitrínami, chladicí technikou a nábytkem vyžaduje další důležité investiční rozhodnutí. Myslete tedy při zakládání vašeho sladkého podnikání na dostatečnou atraktivitu polohy, výši nájmu a cenovou strategii – s tím souvisí rovněž úvaha o (ne)plátcovství DPH (při obratu za 12 po sobě jdoucích měsíců nad 750 000 Kč se však plátcem stáváte automaticky) či rozhodnutí o založení živnosti pod hlavičkou fyzické nebo právnické osoby.

Samotné zařízení provozovny není jen věcí výběru vhodného vybavení, ale i ergonomického rozvržení pracovního prostoru. Není bez významu, že si řada podnikatelů raději nechá vybavit cukrárnu na klíč včetně návrhu. Ti, kteří se pokoušejí zařídit výrobní a prodejní prostory sami nebo s pomocí řemeslníků, mohou v některých případech později zjistit, že si pracovníci vzájemně překážejí, nebo že u každodenních úkonů naběhají zbytečné kilometry. Realizace s naší pomocí je zpravidla v řádu několika týdnů až měsíců kratší a podnikatel se vyhne řadě nechtěných kompromisů. Otevřít provozovnu o nějaký ten měsíc dříve pak znamená vydělat si část nákladů mnohem dříve zpátky.

Krok č. 3: Vytvořte magnet pro kolemjdoucí

Základem jakéhokoli úspěšného podnikání jsou spokojení zákazníci. Udělejte ze své cukrárny místo, kam se budou lidé s radostí vracet, kde stráví příjemný čas a které budou hrdě doporučovat svým známým. Nabídněte svým návštěvníkům něco exkluzivního – vyrábějte své vlastní zákusky, podávejte je s kvalitní kávou či horkou čokoládou, vytvořte jim příjemné prostředí s „relaxační zónou“, zorganizujte hrací koutek pro maminky s dětmi, nebo je „namlsejte“ ukázkovou originální výlohou. Fantazii se meze nekladou, a čím osobitější království vytvoříte, tím pravděpodobnější je vaše šance na úspěch.

Články

14/06/2018

V oboru se pohybujeme už více než 25 let, proto kromě dodávky samostatných zařízení umíme zařídit i návrhy,...

23/05/2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21/10/2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...