Hotline: +420 511 189 990
czsk

Založení cukrárny krok za krokem

Naše produkty

Články

23. 05. 2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21. 10. 2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

26. 07. 2016

První zmrzlina, podobná té naší, uviděla světlo světa teprve v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovoce...

Toužíte si založit vlastní cukrárnu, ale máte obavy z výsledku? Nenechte se odradit a změňte svůj sen ve skutečnost. Využijte našeho malého rádce a uchopte věci pevně do svých rukou!

Spokojený zákazník cukrárny

Ať už se k cíli vydáte jakoukoliv cestou, ten by měl být pořád stejný: Spokojený zákazník. fotografie: Tim Lucas

Krok č. 1: Prošoupejte podrážky běháním po úřadech

Začátky nebývají nikdy snadné, avšak pokud se pustíte i do nepříjemných věcí s vervou a nic nepodceníte, ušetříte si do budoucna spoustu nepříjemností. V první řadě si udělejte check-list nutných dokumentůživnostenské oprávnění (pro řemeslnou živnost potřebujete buďto vzdělání nebo odbornou praxi v oboru, viz živnostenský zákon), projektovou dokumentaci, zdravotní průkaz a pokud budete provádět vlastní výrobu, tak i vypracované kontrolní postupy HCCP.

Velkou výhodu mají v tomto bodě naši zákazníci - s vyřízením všech potřebných dokumentů totiž rádi pomůžeme, případně předáme kontakty na prověřené firmy a odborníky.

Následně zamiřte na hygienickou stanici a do záchranného hasičského sborupotřebujete od nich totiž souhlas. Pak už vám nic nebrání v tom, abyste vyrazili na stavební úřad, kde zažádáte o změnu užívání prostoru, ve kterém chcete kavárnu provozovat a předložíte zde svou projektovou dokumentaci včetně obou souhlasů k projektu. Pokud se rozhodnete otevřít svůj podnik na místě, kde už cukrárna (nebo bar, restaurace, kavárna) v minulosti fungovala, ušetříte si spoustu starostí – stačí jen písemně nahlásit zahájení provozu na místně příslušnou hygienickou stanici či inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce (veškeré doklady jsou k dispozici na stavebním úřadě).

A kdo provádí kontrolu? Jestliže vyrábíte a prodáváte zákusky takzvaně "přes ulici", jedná se o kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Chcete-li však v cukrárně vařit kávu a nabízet zákusky ke konzumaci na místě, nevyhnete se kontrole od místně příslušné hygienické stanice.

Krok č. 2: Propočítejte si návratnost investic

Založení cukrárny je záležitostí stovek tisíc korun, zkušení cukráři doporučují vyčlenit si i dva miliony. Pokud se chcete vyhnout vysokým pokutám, musíte při zařizování provozovny myslet na každý detail – zavést vodu na více míst (potřebujete minimálně 3 umyvadla – na mytí nádobí, na ruce a na WC), mít oddělenou toaletu pro zaměstnance a zákazníky, zvláštní prostor pro pracovní věci a prostředky na úklid, vykachlíkovanou přípravnu a pokud se chystáte vyrábět vlastní zboží, i výrobna musí být vykachlíkovaná. Samotné vybavení cukrárny stroji, chladícími vitrínami, chladicí technikou a nábytkem vyžaduje další důležité investiční rozhodnutí. Myslete tedy při zakládání vašeho sladkého podnikání na dostatečnou atraktivitu polohy, výši nájmu a cenovou strategii – s tím souvisí rovněž úvaha o (ne)plátcovství DPH (při obratu za 12 po sobě jdoucích měsíců nad 750 000 Kč se však plátcem stáváte automaticky) či rozhodnutí o založení živnosti pod hlavičkou fyzické nebo právnické osoby.

Samotné zařízení provozovny není jen věcí výběru vhodného vybavení, ale i ergonomického rozvržení pracovního prostoru. Není bez významu, že si řada podnikatelů raději nechá vybavit cukrárnu na klíč včetně návrhu. Ti, kteří se pokoušejí zařídit výrobní a prodejní prostory sami nebo s pomocí řemeslníků, mohou v některých případech později zjistit, že si pracovníci vzájemně překážejí, nebo že u každodenních úkonů naběhají zbytečné kilometry. Realizace s naší pomocí je zpravidla v řádu několika týdnů až měsíců kratší a podnikatel se vyhne řadě nechtěných kompromisů. Otevřít provozovnu o nějaký ten měsíc dříve pak znamená vydělat si část nákladů mnohem dříve zpátky.

Krok č. 3: Vytvořte magnet pro kolemjdoucí

Základem jakéhokoli úspěšného podnikání jsou spokojení zákazníci. Udělejte ze své cukrárny místo, kam se budou lidé s radostí vracet, kde stráví příjemný čas a které budou hrdě doporučovat svým známým. Nabídněte svým návštěvníkům něco exkluzivního – vyrábějte své vlastní zákusky, podávejte je s kvalitní kávou či horkou čokoládou, vytvořte jim příjemné prostředí s „relaxační zónou“, zorganizujte hrací koutek pro maminky s dětmi, nebo je „namlsejte“ ukázkovou originální výlohou. Fantazii se meze nekladou, a čím osobitější království vytvoříte, tím pravděpodobnější je vaše šance na úspěch.

Články

23/05/2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21/10/2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

26/07/2016

První zmrzlina, podobná té naší, uviděla světlo světa teprve v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovoce...