Hotline: +420 511 189 990
czsk

Založení cukrárny krok za krokem

Naše produkty

Články

05. 02. 2020

Toužíte si založit vlastní cukrárnu, ale máte obavy z výsledku? Nenechte se odradit a změňte svůj sen ve sk...

07. 01. 2020

Pokud zvažujete pořízení stroje na zmrzlinu, je třeba zvážit celou řadu faktorů. Doporučujeme prokonzul...

07. 03. 2019

Chystáte-li se pořizovat si s blížící se sezónou stroj na zmrzlinu, to první, co byste si měli ujasnit, je ...

Toužíte si založit vlastní cukrárnu, ale máte obavy z výsledku? Nenechte se odradit a změňte svůj sen ve skutečnost. Využijte našeho malého rádce a uchopte věci pevně do svých rukou!

Spokojený zákazník cukrárny

Ať už se k cíli vydáte jakoukoliv cestou, ten by měl být pořád stejný: Spokojený zákazník. fotografie: Tim Lucas

Krok č. 1: Prošoupejte podrážky běháním po úřadech

Začátky nebývají nikdy snadné, avšak pokud se pustíte i do nepříjemných věcí s vervou a nic nepodceníte, ušetříte si do budoucna spoustu nepříjemností.

V první řadě si udělejte check-list nutných dokumentů :

  • živnostenské oprávnění (pro řemeslnou živnost potřebujete buďto vzdělání nebo odbornou praxi v oboru, viz živnostenský zákon),
  • projektovou dokumentaci,
  • zdravotní průkaz
  • a pokud budete provádět vlastní výrobu, tak i vypracované kontrolní postupy HCCP.

Našim zákazníkům s vyřízením všech potřebných dokumentů rádi pomůžeme, případně předáme kontakty na prověřené firmy a odborníky. Pokud máte zájem, neváhejte se nám ozvat - rádi pomůžeme i vám. 

Následně zamiřte na hygienickou stanici a do záchranného hasičského sborupotřebujete od nich totiž souhlas. Pak už vám nic nebrání v tom, abyste vyrazili na stavební úřad, kde zažádáte o změnu užívání prostoru, ve kterém chcete kavárnu provozovat a předložíte zde svou projektovou dokumentaci včetně obou souhlasů k projektu. Pokud se rozhodnete otevřít svůj podnik na místě, kde už cukrárna (nebo bar, restaurace, kavárna) v minulosti fungovala, ušetříte si spoustu starostí – stačí jen písemně nahlásit zahájení provozu na místně příslušnou hygienickou stanici či inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce (veškeré doklady jsou k dispozici na stavebním úřadě).

A kdo provádí kontrolu? Jestliže vyrábíte a prodáváte zákusky takzvaně "přes ulici", jedná se o kompetenci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Chcete-li však v cukrárně vařit kávu a nabízet zákusky ke konzumaci na místě, nevyhnete se kontrole od místně příslušné hygienické stanice.

 

Krok č. 2: Propočítejte si návratnost investic

Založení cukrárny je záležitostí stovek tisíc korun, zkušení cukráři doporučují vyčlenit si i dva miliony. Pokud se chcete vyhnout vysokým pokutám, musíte při zařizování provozovny myslet na každý detail – zavést vodu na více míst (potřebujete minimálně 3 umyvadla – na mytí nádobí, na ruce a na WC), mít oddělenou toaletu pro zaměstnance a zákazníky, zvláštní prostor pro pracovní věci a prostředky na úklid, vykachlíkovanou přípravnu a pokud se chystáte vyrábět vlastní zboží, i výrobna musí být vykachlíkovaná.

Samotné vybavení cukrárny stroji, chladícími vitrínami, chladicí technikou a nábytkem vyžaduje další důležité investiční rozhodnutí. Myslete tedy při zakládání vašeho sladkého podnikání na dostatečnou atraktivitu polohy, výši nájmu a cenovou strategii – s tím souvisí rovněž úvaha o (ne)plátcovství DPH (při obratu za 12 po sobě jdoucích měsíců nad 750 000 Kč se však plátcem stáváte automaticky) či rozhodnutí o založení živnosti pod hlavičkou fyzické nebo právnické osoby.

Výrobníky zmrzliny řady GX je jednoduché a poměrně levné zařízení

Vitrána kombinovaná s výrobníkem řady GX

Samotné zařízení provozovny není jen věcí výběru vhodného vybavení, ale i ergonomického rozvržení pracovního prostoru. Není bez významu, že si řada podnikatelů raději nechá vybavit cukrárnu na klíč včetně návrhu. Ti, kteří se pokoušejí zařídit výrobní a prodejní prostory sami nebo s pomocí řemeslníků, mohou v některých případech později zjistit, že si pracovníci vzájemně překážejí, nebo že u každodenních úkonů naběhají zbytečné kilometry. Realizace s naší pomocí je zpravidla v řádu několika týdnů až měsíců kratší a podnikatel se vyhne řadě nechtěných kompromisů. Otevřít provozovnu o nějaký ten měsíc dříve pak znamená vydělat si část nákladů mnohem dříve zpátky.

 

Krok č. 3: Vytvořte magnet pro kolemjdoucí

Základem jakéhokoli úspěšného podnikání jsou spokojení zákazníci. Udělejte ze své cukrárny místo, kam se budou lidé s radostí vracet, kde stráví příjemný čas a které budou hrdě doporučovat svým známým.

Nabídněte svým návštěvníkům něco exkluzivního – vyrábějte své vlastní zákusky, podávejte je s kvalitní kávou či horkou čokoládou, vytvořte jim příjemné prostředí s „relaxační zónou“, zorganizujte hrací koutek pro maminky s dětmi, nebo je „namlsejte“ ukázkovou originální výlohou. Fantazii se meze nekladou, a čím osobitější království vytvoříte, tím pravděpodobnější je vaše šance na úspěch.

Autíčka na prodej zmrzliny

Trendem posledních let jsou mobilní prodejní stánky

Články

5/02/2020

Toužíte si založit vlastní cukrárnu, ale máte obavy z výsledku? Nenechte se odradit a změňte svůj sen ve sk...

7/01/2020

Pokud zvažujete pořízení stroje na zmrzlinu, je třeba zvážit celou řadu faktorů. Doporučujeme prokonzul...

7/03/2019

Chystáte-li se pořizovat si s blížící se sezónou stroj na zmrzlinu, to první, co byste si měli ujasnit, je ...

Aktualita

NovéNové informace ohledně provozu CESK, a.s.

V souvislosti s nařízením vlády přizpůsobujeme pracovní postupy a pracovní režim.