Doma připravená zmrzlina z čerstvých jahod, vanilkového cukru, či šampaňského? Proč ne
Jahodová zmrzlina:
Suroviny:
- 300g cukru moučka
- 300ml mléka
- 200ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 350g jahod
Postup práce:
Den předem dáme nádobu výrobníku zmrzliny do mražáku
Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky
Utřeme žloutky s polovinou cukru
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého všleháme druhou polovinu cukru
Také ušleháme šlehačku ze smetany ke šlehání
Smícháme sníh se šlehačkou, všleháme také mléko a opatrně vmícháme utřené žloutky a nakrájené jahody
Vzniklou směs nalijeme do nádoby výrobníku zmrzliny
Doba přípravy: 40 minut
Jahodová zmrzlina II
Suroviny:
- 100g cukru moučka
- 300ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 300g jahod
Postup práce:
Den předem dáme nádobu výrobníku zmrzliny do mražáku
Také předem připravíme jahodový protlak - očistíme a omyjeme jahody, necháme je okapat, rozmačkáme jahody a za stálého míchání je přivedeme k varu a krátce povaříme. Dáme je vychladit
Žloutky utřeme s polovinou cukru
Ušleháme šlehačku ze smetany ke šlehání a také v druhé nádobě ušleháme z bílků sníh, do kterého všleháme druhou polovinu cukru
Do šlehačky opatrně vmícháme sníh, jahodový protlak a směs nalijeme do nádoby výrobníku zmrzliny
Doba přípravy: 40 minut