Nejsladší práce na světě – tak je možné nazvat povolání člověka, který je zaměstnán jako ochutnávač zmrzliny. Každý vyrobený vzorek mražené pochoutky totiž musí před tím, než se dostane k zákazníkům, projít důkladnou kontrolou, kterou provádí právě ochutnávač. Stále totiž neexistuje lepší test kvality těchto „ledových“ pochutin, než lidský jazyk s jeho téměř deseti tisíci chuťovými pohárky.
Nejsladší práce na světě – tak je možné nazvat povolání člověka, který je zaměstnán jako ochutnávač zmrzliny. Každý vyrobený vzorek mražené pochoutky totiž musí před tím, než se dostane k zákazníkům, projít důkladnou kontrolou, kterou provádí právě ochutnávač. Stále totiž neexistuje lepší test kvality těchto „ledových“ pochutin, než lidský jazyk s jeho téměř deseti tisíci chuťovými pohárky.
I přestože každý člověk má svůj mlsný jazýček, povolání ochutnávače zmrzliny může zastávat jen odborník se zkušenostmi. Každému totiž může vyhovovat něco jiného, ale jen expert na ochutnávání zmrzliny, především díky nespočetnému srovnávání zmrzlinových výrobků, pozná, co je kvalitní, a může jít tím pádem bez problémů na trh.
Pan ochutnávač
Nejznámějším ochutnávačem zmrzliny je Američan John Harrison, který pracuje pro společnost Dreyer‘s. Komu by se nelíbilo za každodenní testování osvěžujících sladkostí dostat zaplaceno. Aby dokázal rozpoznat drobné nuance různých druhů zmrzlin, musí ochutnávač důkladně pečovat o své pracovní nástroje. Profesionálové se proto vyhýbají ostrým pokrmům, alkoholu a kouření.
Za jediný den pak stihne ochutnávač zmrzliny vyzkoušet až 60 různých zmrzlinových výrobků. Za celou kariéru ve firmě, kdy je ochutnávač velmi hýčkaným zaměstnancem, může objem odzkoušené zmrzliny tvořit až 700 milionů litrů. Kdo by si ale myslel, že John váží po více než třiceti letech praxe víc než metrák, plete se. Ochutnávač dbá nejen o svůj profesionální jazyk, ale také o figuru. Zmrzlinu proto vždy v malém množství ochutná, pečlivě poválí na jazyku, ale takřka nikdy nepolyká.
Kolik příchutí znáš, tolikrát jsi ochutnávačem
I tak mohou mnozí při pomyšlení na roztodivné chutě nejoblíbenějšího letního pokrmu snít o tomto povolání. Vždyť jen celosvětově nejoblíbenější příchuť, kterou je vanilková zmrzlina, může mít desítky variant. Vezmeme-li také v potaz to, že kromě kopečkové zmrzliny existuje také zmrzlina točená, variant je ještě více. Nemluvě o netradičních zmrzlinových krémech chutnajících jako zelený čaj nebo bazalka. To za tu náročnou práci zkrátka stojí.
Na závěr je dobré podotknout, že kvalitu zmrzliny ovlivňují také zmrzlinové stroje, ve kterých je zmrzlina připravována. I v této oblasti se správný ochutnávač zmrzliny musí orientovat. Pokud jde o opravdu kvalitní zmrzlinu, výsledek je kombinací mnoha faktorů, mezi které patří i zmrzlinové stroje.