Současný trend zdravého životního stylu jednoznačně velí konzumovat vše nejlépe v biokvalitě. Značka bio se stala žádanou a je pádným argumentem proč prodávat suroviny a výrobky za mnohem vyšší ceny než konvenční produkty. Zárukou vysoké kvality by měl být prověřený původ v ekologickém zemědělství, nepřítomnost chemických konzervantů, dochucovadel a umělých barviv. Jak si na tom z pohledu bio stojí zmrzlina? Jaké jsou rozdíly mezi konvenční a bio zmrzlinou a jak je náročné bio zmrzlinu vyrábět a vyplatí se to vůbec?
Bio versus (ne) bio
U organických ingrediencí máme dobrý přehled o tom, odkud pochází a jakým způsobem byly vyprodukovány, na tomto principu je založena logika certifikátů bio. Organická zmrzlina je z tohoto důvodu zdravější, suroviny použité na její výrobu byly vyprodukovány bez syntetických pesticidů a umělých hnojiv. Například nerafinovaný třtinový cukr obsahuje na rozdíl od klasického bílého cukru vitamíny a minerály. Mléko a mléčné výrobky z konvenční produkce často obsahují chemické látky, které jsou v některých lékařských studiích dávány do souvislosti se vznikem rakoviny. Kromě zdravotních aspektů je dalším argumentem pro bio samozřejmě také výrazně lepší chuť.
Produkce bio zmrzliny
V zahraničí je produkce bio zmrzliny často spojena s provozováním bio mléčné farmy. Je zřejmé, že jako základní surovina je bio mléko pro výrobu organické zmrzliny klíčové. Při výrobě bio zmrzliny ale nejde pouze o produkci výrobků, které jsou organické a zdravé, ale také o rozvoj udržitelných a k životnímu prostředí přátelských způsobů provozování zemědělství.
Je evidentní, že zmrzlina jako druhotný produkt mléka a dalších přísad je zcela závislá na tom, jaká je dostupnost těchto surovin v biokvalitě a jaká je jejich cena. Cena zmrzliny z biosurovin logicky stoupá, ale při současném bio boomu přestává být problémem, aby si tento vysoce kvalitní produkt našel svůj trh. V zahraničí už trh s bio zmrzlinou bez problémů funguje.
Vídeňská biozmrzlinárna
Příkladem pro který nemusíme jít daleko je vídeňská zmrzlinárna Eis-Greißler. Ta svým zákazníkům nabízí vysoce kvalitní bio zmrzlinu z mléka od přírodně chovaných krav, které je produktem přidružené mléčné bio farmy. Jejich zmrzlina je vyrobena bez barviv, ochucovadel a umělých aromat. Část portfolila této zmrzlinárny je dokonce přátelská k veganům, vedle klasických druhů jako je jahodová nebo čokoládová zmrzlina nabízejí také chuťové novinky jako je příchuť kozího sýra, máslových sušenek nebo alpského karamelu.
Jak je to u nás?
Pro server biopotraviny.info shrnul svou osobní zkušenost s výrobou bio zmrzliny Josef Chorvát z Ivanovců u Trenčína. Svou bio zmrzlinu už prezentoval na bio jarmarcích v Brně i Praze. Podle jeho zkušeností je oblast bio zmrzliny v Čechách a zejména na Slovensku stále velmi neprobádanou oblastí. Klíčovou komplikací je dostupnost čerstvých bio surovin. Základem jeho zmrzliny je biomléko kupované v klasických hypermarketech, další ingredience zahrnují třtinový cukr v biokvalitě, bio kakao, oříšky a některé druhy ovoce. Jednoznačně největší komplikací je sehnat u nás surové ovoce v biokvalitě, to ale lze v některých případech nahradit organickými džemy.
I když zatím není u nás oblast bio zmrzliny příliš rozvinutá, jedná o segment trhu, kde se do budoucna vzhledem k současným trendům mohou nacházet velké příležitosti.