Hotline: +420 511 189 990
czsk

Organická zmrzlina, aneb jak se vyrábí zmrzlina z přírodních surovin

Naše produkty

Články

23. 05. 2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21. 10. 2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

26. 07. 2016

První zmrzlina, podobná té naší, uviděla světlo světa teprve v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovoce...

Současný trend zdravého životního stylu jednoznačně velí konzumovat vše nejlépe v biokvalitě. Značka bio se stala žádanou a je pádným argumentem proč prodávat suroviny a výrobky za mnohem vyšší ceny než konvenční produkty. Zárukou vysoké kvality by měl být prověřený původ v ekologickém zemědělství, nepřítomnost chemických konzervantů, dochucovadel a umělých barviv. Jak si na tom z pohledu bio stojí zmrzlina? Jaké jsou rozdíly mezi konvenční a bio zmrzlinou a jak je náročné bio zmrzlinu vyrábět a vyplatí se to vůbec?

Bio versus (ne) bio

U organických ingrediencí máme dobrý přehled o tom, odkud pochází a jakým způsobem byly vyprodukovány, na tomto principu je založena logika certifikátů bio.  Organická zmrzlina je z tohoto důvodu zdravější, suroviny použité na její výrobu byly vyprodukovány bez syntetických pesticidů a umělých hnojiv. Například nerafinovaný třtinový cukr obsahuje na rozdíl od klasického bílého cukru vitamíny a minerály. Mléko a mléčné výrobky z konvenční produkce často obsahují chemické látky, které jsou v některých lékařských studiích dávány do souvislosti se vznikem rakoviny. Kromě zdravotních aspektů je dalším argumentem pro bio samozřejmě také výrazně lepší chuť.

Produkce bio zmrzliny

V zahraničí je produkce bio zmrzliny často spojena s provozováním bio mléčné farmy. Je zřejmé, že jako základní surovina je bio mléko pro výrobu organické zmrzliny klíčové. Při výrobě bio zmrzliny ale nejde pouze o produkci výrobků, které jsou organické a zdravé, ale také o rozvoj udržitelných a k životnímu prostředí přátelských způsobů provozování zemědělství.

Je evidentní, že zmrzlina jako druhotný produkt mléka a dalších přísad je zcela závislá na tom, jaká je dostupnost těchto surovin v biokvalitě a jaká je jejich cena. Cena zmrzliny z biosurovin logicky stoupá, ale při současném bio boomu přestává být problémem, aby si tento vysoce kvalitní produkt našel svůj trh. V zahraničí už trh s bio zmrzlinou bez problémů funguje.

Vídeňská biozmrzlinárna

Příkladem pro který nemusíme jít daleko je vídeňská zmrzlinárna Eis-Greißler. Ta svým zákazníkům nabízí vysoce kvalitní bio zmrzlinu z mléka od přírodně chovaných krav, které je produktem přidružené mléčné bio farmy. Jejich zmrzlina je vyrobena bez barviv, ochucovadel a umělých aromat. Část portfolila této zmrzlinárny je dokonce přátelská k veganům, vedle klasických druhů jako je jahodová nebo čokoládová zmrzlina nabízejí také chuťové novinky jako je příchuť kozího sýra, máslových sušenek nebo alpského karamelu.

Jak je to u nás?

Pro server biopotraviny.info shrnul svou osobní zkušenost s výrobou bio zmrzliny Josef Chorvát z Ivanovců u Trenčína. Svou bio zmrzlinu už prezentoval na bio jarmarcích v Brně i Praze. Podle jeho zkušeností je oblast bio zmrzliny v Čechách a zejména na Slovensku stále velmi neprobádanou oblastí. Klíčovou komplikací je dostupnost čerstvých bio surovin. Základem jeho zmrzliny je biomléko kupované v klasických hypermarketech, další ingredience zahrnují třtinový cukr v biokvalitě, bio kakao, oříšky a některé druhy ovoce. Jednoznačně největší komplikací je sehnat u nás surové ovoce v biokvalitě, to ale lze v některých případech nahradit organickými džemy.

I když zatím není u nás oblast bio zmrzliny příliš rozvinutá, jedná o segment trhu, kde se do budoucna vzhledem k současným trendům mohou nacházet velké příležitosti.

Články

23/05/2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21/10/2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

26/07/2016

První zmrzlina, podobná té naší, uviděla světlo světa teprve v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovoce...