Chtěli byste mít ve svém provozu takovou zmrzlinu, dezert či atmosféru, že by vás hosté i znalci katapultovali do první pětky těch nejlepších cukráren z celého světa? Kdo by nechtěl. Zjistili jsme, čím jsou tyto cukrárny a zmrzlinárny tak výjimečné, že se mohou honosit titulem „nejlepší na světě“. Protože nikdy není pozdě se něčemu přiučit.
Capogiro Gelato, Filadelfie, Pensylvánie
Tajemství nejlepší zmrzlinárny na světě? Klíč jejich úspěchu je jednoduše v ingrediencích – jejich základem je totiž místní bio mléko od krav, které se pasou na smaragdově zelených pastvinách. Zmrzlina i sorbetta se zde vyrábějí každý den čerstvé a navíc se místní zmrzlináři snaží vymýšlet neustále nové a dosud neprozkoumané příchuti.
Ted Drewes Frozen Custart, Saint Louis, Missouri
Také druhou nejlepší cukrárnu na světě byste překvapivě měli hledat v USA. Stejně jako jejich konkurenti z Filadelfie i v Missouri jsou základem jejich úspěchu používané ingredience. Jejich ikonickým produktem je něco, co by se dalo označit za „sestřenku“ zmrzliny. Jedná se totiž o mražený krém z té nejčerstvější smetany, vajec a cukru. Tato tradiční pochoutka je na ameriském středo-západě oblíbená už od roku 1931 kdy se v Missouri objevila vůbec poprvé.
Bombay Ice Creamery, San Francisco, Kalifornie
Aby toho nebylo málo, také třetí nejoblíbenější podnik naleznete v Severní Americe, konkrétně ve státě Kalifornie. Zmrzlina, kterou vám zde naservírují má ovšem Indické kořeny a také indické příchuti. Kardamom, chai-tea, šafrán, růže nebo zázvor, to jsou zmrzliny na které ve zmrzlinové vitríně běžně příliš často neuvidíte. Specialitou je zde také „kulfi“, což je ledová tříšť z mraženého mléka.
Devon House, Kingston, Jamajka
Ačkoliv je Devon House původně sídlo milionáře, které si na Jamajce nechal postavit na konci 19. století, dnes je domovem jednoho z nejopěvovanějších zmrzlinovách stánků. Jeho chloubou je 27 příchutí zmrzliny, která zahrnuje v tamějším měřítku klasickou třešňovou a pistáciovou, stejně jako „exotičtější“ mangovou nebo kokosovou. Oblíbenou lahůdkou je tu ale hlavně příchuť nazvaná Devon Stout, což není nic jiného, než zmrzlina založená na pivním základu.
Helados Scannapieco, Buenos Aires, Argentina
Design tohoto malého krámku se prakticky nezměnil od roku 1938, kdy jej založili italští imigranti Andres a Josefina Scannapieco. Další bod na oblíbenosti si zaslouží také fakt, že už více než 70 let je podnik veden a spravován výlučně rodinou Scannapieco. Na zmrzlinovém lístku naleznete zhruba 50 příchutí, od klasické čokoládové a vanilkové až po skořicovou nebo citrónové šampaňské.
(Autor: Robyn Lee, cc-by)