Káva a sladké dobroty patří jednoznačně k sobě, vaši zákazníci určitě ocení možnost dát si k vašim zákuskům také šálek dobré kávy. Pokud zvažujete, že ve své cukrárně nabídnete možnosti posezení nebo rozšíříte to stávající, bez kvalitního kávovaru se určitě neobejdete. Zákaznicky atraktivní je dnes také moderní podávání kávy s sebou. Aromatické espresso se vám navíc bude hodit i při přípravě některých zákusků, vyzkoušejte tradiční italské Tiramisu, jehož chuť výrazně ovlivňuje právě čerstvě uvařená silná káva.
Jak si vybrat správný kávovar pro svou cukrárnu?
Rozhodujte se podle velikosti provozu vaší cukrárny, pokud máte jen menší posezení a většinu svých výrobků prodáváte zákazníkům s sebou, bude pro vás ideální vybírat z kategorie automatické kávovary, kde najdete řadu výkonných pomocníků. Spolehněte se na prověřené značky jako je DeLonghi, Saecco nebo Gaggia. Počítat můžete se zabudovanými mlýnky na kávu, přídavnými funkcemi na přípravu cappuccina nebo caffe latte, ale také s propracovaným systémem čištění.
Pokud máte větší cukrárnu a lidé si k vám rádi chodí posedět, bude ideální vsadit na profesionální kávovary. Pořídit si můžete profesionální pákové kávovary, automatické kávovary, nebo také samostatné výrobníky cappuccina.
Vybrané modely kávovarů vám umožní připravit nejen skvělou kávu, ale také horkou vodu na čaj, pomocí parní trysky ohřejete mléko na kakao nebo připravíte svařené víno či džus.
Recept na tradiční italské Tiramisu
Příprava oblíbeného italského dezertu Tiramisu není složitá, výsledný efekt ale zcela závisí na kvalitě použitých surovin, včetně dobrého espressa.
Ingredience:
- 6 žloutků a tři bílky z čerstvých vajec
- 100 g krupicového cukru
- špetka soli
- 500 g mascarpone
- sklenka Amaretta (italský mandlový likér, může být také brandy)
- 250 ml vlažného silného espressa
- 30 cukrářských piškotů (v originále speciální piškoty savoiardi)
- 4 lžíce kakaa
Příprava:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, postupně přidáváme mascarpone a směs šleháme dál. Bílky vyšleháme samostatně se špetkou soli a přimícháme do krému.
Vlažnou kávu a Amaretto (přidáme podle chuti, slouží především pro aroma) smícháme ve větší misce a postupně v ní lehce namáčíme piškoty. Na Tiramisu můžeme použít menší misky či sklenice pro jednotlivé porce, nebo jej udělat do velké ploché nádoby s vyššími okraji a až poté je rozdělit na jednotlivé díly.
Ať už si vybereme jakýkoliv způsob, začneme tak, že do nádoby rozložíme vrstvu piškotů namočených v kávě a na ně naneseme krém s mascarpone, vrstvy postupně střídáme s tím, že poslední je vrstva krému. Ideální je pro větší stabilitu dezertu střídat směr skládání piškotů v jednotlivých vrstvách.
Nádobu s hotovým dezertem přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 5 hodin vychladit v lednici. Tiramisu posypeme kakaem až těsně před servírováním, aby nám na dezertu nezvlhlo.
Pro přípravu lahodného našlehaného krému na Tiramisu se vám budou v cukrárně hodit také profesionální cukrářské míchače.