Hotline: +420 511 189 990
czsk

Jak se starat o zmrzlinový stroj?

Naše produkty

Články

14. 06. 2018

V oboru se pohybujeme už více než 25 let, proto kromě dodávky samostatných zařízení umíme zařídit i návrhy,...

23. 05. 2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21. 10. 2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

Aby vám zmrzlinový stroj dobře sloužil, ale hlavně proto, aby byl jeho provoz hygienicky nezávadný, je před prvním spuštěním a potom na konci každého dvoudenního nutné rozebrat jeho pracovní část a provést sanitaci. U součástek pracovní části se s pravidelnou demontáží počítá už při výrobě a jsou tomu uzpůsobené.

Až se zima zeptá – v létě jsme točili zmrzlinu

Točená zmrzlina je a vždycky bude letním tématem číslo jedna. Její prodej probíhá, pokud to místní vyhláška dovoluje, přímo do ulice, lidé míjejí na chodníku šťastné konzumenty se zmrzlinou v ruce, upoutávka a zástup čekajících zákazníků z dálky poutají pozornost, někdy se k tomu přidá i vůně a potom lákadlu chuti nepodlehne z kolemjdoucích jen opravdu silná osobnost. Prodejní místo točené zmrzliny v dostatečně frekventované ulici a trocha štěstí s počasím znamenají pro řadu cukráren výdělek, ze kterého lze dotovat i velice špatnou zimní sezónu.

To vše ovšem platí jen za podmínky, že se z vaší zmrzliny nezačne lidem dělat zle.

Na bakterie platí pouze pravidelná sanitace

Zmrzlinová směs obsahuje přirozený podíl tuku a ten je pro bakterie obrovským lákadlem. Proto výroba směsi, její uchovávání v nerezových zásobnících stroje a výroba samotné točené zmrzliny probíhají za přísných hygienických podmínek.  Nerezový vnitřní povrch přístroje, speciální plast některých dílů, silikonové těsnění a potravinářské mazivo množení bakterií nijak nepodporují, ale je zde pořád samotná zmrzlinová směs z přírodních látek, které by se kazit mohly.

Jak na to krok za krokem

Chlazení přístroje vypnete tlačítkem Stop (první zleva na ovládacím panelu). Obsah zásobníků směsi vyprázdněte stisknutím páky a s využitím režimu míchání (mytí) do kbelíku. Z prázdných zásobníků vyjměte míchadlo, trubici od zubového čerpadla nebo trubici pro gravitační plnění, které eventuálně brání odtoku zbytku směsi do chladících válců. K odstranění zbytků směsi si můžete pomoci měkkou stěrkou pro potravinářské účely.

Pokud má váš přístroj Frigomat integrovanou sprchu, můžete se do čištění nerezového zásobníku a mrazícího válce pustit bez dalších pomůcek. Pokud ne, připravte si do kbelíku teplou vodu a zředěný čisticí prostředek a nechte jej projít celým traktem přístroje přes mrazící válce a ven z výdejníku. Lze použít režim mytí.

Pokud v zásobníku přístroje zůstalo čerpadlo, demontujte ho. Sejměte výdejník přístroje s pákami a z mrazících válců vyjměte výrobní míchadla. Vše rozmontujte na jednotlivé díly, vyjměte jednotlivá těsnění a kus po kuse umyjte teplou vodou a čisticím prostředkem.

Doporučuje se jednotlivé součástky přes noc naložit do kbelíku se sanitačním prostředkem a vnitřek přístroje před složením znovu ošetřit speciální bezoplachovou desinfekcí. Kvůli hrozící resistenci bakterií je potřeba desinfekční prostředky zhruba po měsíci střídat.

Složení přístroje a sanitace

Při samotném skládání umytých součástek myslete na to, abyste nezapomněli některé ze silikonových těsnění a na správné promazání dílů potravinářským mazivem. Kam všude mazivo patří a kam jej naopak nedávat, se nejlépe podíváte na podrobném instruktážním videu.

Zásobníky složeného přístroje naplňte sanitačním roztokem a přístroj uveďte do chodu na několik sekund, aby se roztok dostal do všech součástek. Poté vypusťte sanitační roztok z nádrží přes chladící válce výdejní tryskou do kbelíku a celý proces zopakujte s čistou pitnou vodou. Vnitřních součástek, které byly umyty sanitačním roztokem již není možné se dotýkat holýma rukama.

Pokročilá údržba po půl roce

K zajištění požadované životnosti se doporučuje přístroje Frigomat jednou za sezónu podrobit pokročilé údržbě, jako je odstraňování nečistot z kondenzátoru chlazení, kontrola elektroinstalace a další technicky specifické úkony. K nim je potřeba přizvat technika, rozhodně byste je neměli provádět sami. Pravidelnou kontrolou se předejde závadám, které u komplikovaných strojů v těžkém provozu jinak mohou statisticky nastat.

Hygienická nezávadnost podmínkou dobrého podnikání

Nezapomeňte, že dobré jméno své cukrárně získáte sice skvělou chutí a kvalitními surovinami, ale udržíte si ho jen díky solidnímu přístupu k zákazníkům. Jakékoliv opomenutí pravidelné sanitace přístroje může skončit malérem, který proti vám nejen pošle úřady, ale připraví vás i o dobrou pověst.

Články

14/06/2018

V oboru se pohybujeme už více než 25 let, proto kromě dodávky samostatných zařízení umíme zařídit i návrhy,...

23/05/2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21/10/2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...