Hotline: +420 511 189 990
czsk

Jak se starat o zmrzlinový stroj?

Naše produkty

Články

05. 02. 2020

Toužíte si založit vlastní cukrárnu, ale máte obavy z výsledku? Nenechte se odradit a změňte svůj sen ve sk...

07. 01. 2020

Pokud zvažujete pořízení stroje na zmrzlinu, je třeba zvážit celou řadu faktorů. Doporučujeme prokonzul...

07. 03. 2019

Chystáte-li se pořizovat si s blížící se sezónou stroj na zmrzlinu, to první, co byste si měli ujasnit, je ...

Aby vám zmrzlinový stroj dobře sloužil, ale hlavně proto, aby byl jeho provoz hygienicky nezávadný, je před prvním spuštěním a potom na konci každého dvoudenního cyklu nutné rozebrat jeho pracovní část a provést sanitaci. U součástek pracovní části se s pravidelnou demontáží počítá už při výrobě a jsou tomu uzpůsobené.

Léto ve znamení točené zmrzliny

Točená zmrzlina je a vždycky bude letním tématem číslo jedna. Její prodej probíhá, pokud to místní vyhláška dovoluje, přímo do ulice. Lidé míjejí na chodníku šťastné konzumenty se zmrzlinou v ruce, upoutávka a zástup čekajících zákazníků z dálky poutají pozornost.To vše ovšem platí jen za podmínky, že se z vaší zmrzliny nezačne lidem dělat zle.

Zmrzlina je letní hit

Na bakterie platí pouze pravidelná sanitace

Zmrzlinová směs obsahuje přirozený podíl tuku a ten je pro bakterie obrovským lákadlem. Proto výroba směsi, její uchovávání v nerezových zásobnících stroje a výroba samotné točené zmrzliny probíhají za přísných hygienických podmínek. 

Nerezový vnitřní povrch přístroje, speciální plast některých dílů, silikonové těsnění a potravinářské mazivo množení bakterií nijak nepodporují, ale je zde pořád samotná zmrzlinová směs z přírodních látek, která by se kazit mohla.

Jak na to krok za krokem

Čištění zmrzlinového stroje

Chlazení přístroje vypnete tlačítkem Stop (první zleva na ovládacím panelu). Obsah zásobníků směsi vyprázdněte stisknutím páky a s využitím režimu míchání (mytí) do kbelíku. Z prázdných zásobníků vyjměte míchadlo, trubici od zubového čerpadla nebo trubici pro gravitační plnění, které eventuálně brání odtoku zbytku směsi do chladících válců. K odstranění zbytků směsi si můžete pomoci měkkou stěrkou pro potravinářské účely.

Pokud má váš přístroj Frigomat integrovanou sprchu, můžete se do čištění nerezového zásobníku a mrazícího válce pustit bez dalších pomůcek. Pokud ne, připravte si do kbelíku teplou vodu a zředěný čisticí prostředek a nechte jej projít celým traktem přístroje přes mrazící válce a ven z výdejníku. Lze použít režim mytí.

Pokud v zásobníku přístroje zůstalo čerpadlo, demontujte ho. Sejměte výdejník přístroje s pákami a z mrazících válců vyjměte výrobní míchadla. Vše rozmontujte na jednotlivé díly, vyjměte jednotlivá těsnění a kus po kuse umyjte teplou vodou a čisticím prostředkem.

Doporučuje se jednotlivé součástky přes noc naložit do kbelíku se sanitačním prostředkem a vnitřek přístroje před složením znovu ošetřit speciální bezoplachovou desinfekcí. Kvůli hrozící resistenci bakterií je potřeba desinfekční prostředky zhruba po měsíci střídat.

Složení přístroje a sanitace

Při samotném skládání umytých součástek myslete na to, abyste nezapomněli některé ze silikonových těsnění. Nezapomeňte také na správné promazání dílů potravinářským mazivem. Kam všude mazivo patří a kam jej naopak nedávat, se nejlépe podíváte na podrobném instruktážním videu.

Zásobníky složeného přístroje naplňte sanitačním roztokem a přístroj uveďte do chodu na několik sekund, aby se roztok dostal do všech součástek. Poté vypusťte sanitační roztok z nádrží přes chladící válce výdejní tryskou do kbelíku a celý proces zopakujte s čistou pitnou vodou. Vnitřních součástek, které byly umyty sanitačním roztokem již není možné se dotýkat holýma rukama.

Pokročilá údržba po půl roce

K zajištění požadované životnosti se doporučuje přístroje Frigomat jednou za sezónu podrobit pokročilé údržbě, jako je odstraňování nečistot z kondenzátoru chlazení, kontrola elektroinstalace a další technicky specifické úkony. K nim je potřeba přizvat technika, rozhodně byste je neměli provádět sami. Pravidelnou kontrolou se předejde závadám, které u komplikovaných strojů v těžkém provozu jinak mohou statisticky nastat.

Hygienická nezávadnost podmínkou dobrého podnikání

Nezapomeňte, že dobré jméno své cukrárně získáte sice skvělou chutí a kvalitními surovinami, ale udržíte si ho jen díky solidnímu přístupu k zákazníkům. Jakékoliv opomenutí pravidelné sanitace přístroje může skončit malérem, který proti vám nejen pošle úřady, ale připraví vás i o dobrou pověst.

Články

5/02/2020

Toužíte si založit vlastní cukrárnu, ale máte obavy z výsledku? Nenechte se odradit a změňte svůj sen ve sk...

7/01/2020

Pokud zvažujete pořízení stroje na zmrzlinu, je třeba zvážit celou řadu faktorů. Doporučujeme prokonzul...

7/03/2019

Chystáte-li se pořizovat si s blížící se sezónou stroj na zmrzlinu, to první, co byste si měli ujasnit, je ...

Aktualita

NovéNové informace ohledně provozu CESK, a.s.

V souvislosti s nařízením vlády přizpůsobujeme pracovní postupy a pracovní režim.