Hotline: +420 511 189 990
czsk

Jak se starat o zmrzlinový stroj?

Naše produkty

Články

23. 05. 2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21. 10. 2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

26. 07. 2016

První zmrzlina, podobná té naší, uviděla světlo světa teprve v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovoce...

Aby vám zmrzlinový stroj dobře sloužil, ale hlavně proto, aby byl jeho provoz hygienicky nezávadný, je před prvním spuštěním a potom na konci každého dvoudenního nutné rozebrat jeho pracovní část a provést sanitaci. U součástek pracovní části se s pravidelnou demontáží počítá už při výrobě a jsou tomu uzpůsobené.

Až se zima zeptá – v létě jsme točili zmrzlinu

Točená zmrzlina je a vždycky bude letním tématem číslo jedna. Její prodej probíhá, pokud to místní vyhláška dovoluje, přímo do ulice, lidé míjejí na chodníku šťastné konzumenty se zmrzlinou v ruce, upoutávka a zástup čekajících zákazníků z dálky poutají pozornost, někdy se k tomu přidá i vůně a potom lákadlu chuti nepodlehne z kolemjdoucích jen opravdu silná osobnost. Prodejní místo točené zmrzliny v dostatečně frekventované ulici a trocha štěstí s počasím znamenají pro řadu cukráren výdělek, ze kterého lze dotovat i velice špatnou zimní sezónu.

To vše ovšem platí jen za podmínky, že se z vaší zmrzliny nezačne lidem dělat zle.

Na bakterie platí pouze pravidelná sanitace

Zmrzlinová směs obsahuje přirozený podíl tuku a ten je pro bakterie obrovským lákadlem. Proto výroba směsi, její uchovávání v nerezových zásobnících stroje a výroba samotné točené zmrzliny probíhají za přísných hygienických podmínek.  Nerezový vnitřní povrch přístroje, speciální plast některých dílů, silikonové těsnění a potravinářské mazivo množení bakterií nijak nepodporují, ale je zde pořád samotná zmrzlinová směs z přírodních látek, které by se kazit mohly.

Jak na to krok za krokem

Chlazení přístroje vypnete tlačítkem Stop (první zleva na ovládacím panelu). Obsah zásobníků směsi vyprázdněte stisknutím páky a s využitím režimu míchání (mytí) do kbelíku. Z prázdných zásobníků vyjměte míchadlo, trubici od zubového čerpadla nebo trubici pro gravitační plnění, které eventuálně brání odtoku zbytku směsi do chladících válců. K odstranění zbytků směsi si můžete pomoci měkkou stěrkou pro potravinářské účely.

Pokud má váš přístroj Frigomat integrovanou sprchu, můžete se do čištění nerezového zásobníku a mrazícího válce pustit bez dalších pomůcek. Pokud ne, připravte si do kbelíku teplou vodu a zředěný čisticí prostředek a nechte jej projít celým traktem přístroje přes mrazící válce a ven z výdejníku. Lze použít režim mytí.

Pokud v zásobníku přístroje zůstalo čerpadlo, demontujte ho. Sejměte výdejník přístroje s pákami a z mrazících válců vyjměte výrobní míchadla. Vše rozmontujte na jednotlivé díly, vyjměte jednotlivá těsnění a kus po kuse umyjte teplou vodou a čisticím prostředkem.

Doporučuje se jednotlivé součástky přes noc naložit do kbelíku se sanitačním prostředkem a vnitřek přístroje před složením znovu ošetřit speciální bezoplachovou desinfekcí. Kvůli hrozící resistenci bakterií je potřeba desinfekční prostředky zhruba po měsíci střídat.

Složení přístroje a sanitace

Při samotném skládání umytých součástek myslete na to, abyste nezapomněli některé ze silikonových těsnění a na správné promazání dílů potravinářským mazivem. Kam všude mazivo patří a kam jej naopak nedávat, se nejlépe podíváte na podrobném instruktážním videu.

Zásobníky složeného přístroje naplňte sanitačním roztokem a přístroj uveďte do chodu na několik sekund, aby se roztok dostal do všech součástek. Poté vypusťte sanitační roztok z nádrží přes chladící válce výdejní tryskou do kbelíku a celý proces zopakujte s čistou pitnou vodou. Vnitřních součástek, které byly umyty sanitačním roztokem již není možné se dotýkat holýma rukama.

Pokročilá údržba po půl roce

K zajištění požadované životnosti se doporučuje přístroje Frigomat jednou za sezónu podrobit pokročilé údržbě, jako je odstraňování nečistot z kondenzátoru chlazení, kontrola elektroinstalace a další technicky specifické úkony. K nim je potřeba přizvat technika, rozhodně byste je neměli provádět sami. Pravidelnou kontrolou se předejde závadám, které u komplikovaných strojů v těžkém provozu jinak mohou statisticky nastat.

Hygienická nezávadnost podmínkou dobrého podnikání

Nezapomeňte, že dobré jméno své cukrárně získáte sice skvělou chutí a kvalitními surovinami, ale udržíte si ho jen díky solidnímu přístupu k zákazníkům. Jakékoliv opomenutí pravidelné sanitace přístroje může skončit malérem, který proti vám nejen pošle úřady, ale připraví vás i o dobrou pověst.

Články

23/05/2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21/10/2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

26/07/2016

První zmrzlina, podobná té naší, uviděla světlo světa teprve v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovoce...