Hotline: +420 511 189 990
czsk

Sezóna v cukrárně nikdy nekončí, 3. díl: Domácí cukroví

Naše produkty

Články

23. 05. 2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21. 10. 2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

26. 07. 2016

První zmrzlina, podobná té naší, uviděla světlo světa teprve v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovoce...

Hledáte inspiraci, jak rozšířit svůj sortiment produktů a výrobků v cukrárně? Přemýšlíte nad rozvojem cukrárny a inovacemi v podobě nových cukrářských strojů a technologií? Přečtěte si další díl našeho článku o „cukrářské sezóně, která nikdy nekončí". Dozvíte se mimo jiné, že domácí cukroví je stále oblíbené, a že muži jsou mnohdy mlsnější než ženy.

 

Pokud vám unikly některé informace nebo zajímavosti, najdete je v prvním a druhém díle tohoto článku.

 

Domácí cukroví vítězí nejen u cukrářů

Nebojte se vsadit na domácí zákusky vyrobené z kvalitních surovin! Cukrařina, stejně jako jiné obory spojené s gastronomií, se neustále rozvíjí a jde kupředu. Procesy výroby se optimalizují a hledají se vhodné a nové cesty, jak zkrátit a zefektivnit dílčí procesy a postupy.

Do světa cukráren se proto postupně dostávají polotovary, které nahrazují kvalitní suroviny a zákuskům nebo zmrzlině v některých případech neprospívají.

Jak říká cukrářský mistr Josef Řezníček: „Dnes v podstatě existují polotovary a zlepšující přípravky takřka na vše. U mě však mají mnohé z těchto produktů zavřené dveře. Nic co si sám nevyzkouším a nezjistím, že je kvalitní, to nepoužívám. Využívám především kvalitní máslo a klasickou, tradičně připravenou šlehačku nebo polotovary od prověřených dodavatelů, které mám odzkoušené a vím, že jsou dobré a skutečně prvotřídní. Příprava a výroba zákusků je sice pracnější, ale vše je vynahrazeno vynikající chutí. Pokud se někdo chce vydat cestou úspěchu a se svou cukrárnou prosperovat, po nějaké době dojde k závěru, že cesta vede přes opravdu vysoce kvalitní suroviny a polotovary, vhodnou prezentaci produktů a propracovaný marketingový plán. Se zákusky z levných nekvalitních surovin, polotovarů a zlepšovadel ještě nikdo díru do světa neudělal."

Česká cukrařina má, dle mnoha odborníků na tuto problematiku, vysokou úroveň. Je dobře hodnocena dokonce i v zahraničí. Svědčí o tom především úspěchy mnoha českých cukrářů, kteří se dokázali se svými produkty, znalostmi a zkušenostmi prosadit na prestižních zahraničních soutěžích. Zájem o naše zákusky a cukroví dokazují také zahraniční návštěvníci v České republice, kteří českou cukrařinu cíleně vyhledávají. Tradiční trubičky, větrníky a celkově všechny staročeské receptury jsou v našich cukrárnách vyhledávané a jdou na odbyt.

Muži mlsají více než ženy

Skladba české klientely cukráren je velmi pestrá. Mohlo by se ze zažitých stereotypů zdát, že „na sladké" jsou více ženy nebo děti a muži dávají přednost spíše zlatavému moku a kvalitně připraveným pochoutkám z masa. Ale opak je pravdou. Najde se velké množství mužů, kteří pravidelně zajdou do cukrárny na kvalitní zákusek nebo zmrzlinu. „Například k nám do cukrárny chodí poměrně velké množství mužů. Rozhodně nejde říci, že by jich bylo méně než žen a dětí", říká zkušená cukrářka Helena Kadaníková.

A nejvíce oblíbený zákusek? Na odbyt jdou překvapivě nejvíce větrníky a trubičky. „O ty je opravdu největší zájem", dodává cukrářka.

 

Články

23/05/2017

Nutraceutická zmrzlina je nový trend ve výrobě zmrzliny. Stále více zákazníků hledá alternativy zdravého st...

21/10/2016

Čokoláda se cenově liší podle její kvality a nabízeného sortimentu. Většina těchto produktů lze různě kombi...

26/07/2016

První zmrzlina, podobná té naší, uviděla světlo světa teprve v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovoce...