Vedle muffinů jsou jejich menší sourozenci cupcakes velmi oblíbenými dezerty, které k nám doputovali ze spojených států. Kromě skvělé chuti a jednoduché přípravy ale oplývají dalšími vlastnostmi - snesou výrazné zdobení všemi barvami, díky čemuž se skvěle hodí na svatby a tematické oslavy a neznají mezí v kombinaci chutí a náplní. Například se zmrzlinou jsou pak doslova perfektní.
Vedle muffinů jsou jejich menší sourozenci cupcakes velmi oblíbenými dezerty, které k nám doputovali ze spojených států. Kromě skvělé chuti a jednoduché přípravy ale oplývají dalšími vlastnostmi - snesou výrazné zdobení všemi barvami, díky čemuž se skvěle hodí na svatby a tematické oslavy a neznají mezí v kombinaci chutí a náplní. Například se zmrzlinou jsou pak doslova perfektní.
Historie a výroba
Cupcake v doslovném překladu znamená “hrníčkový dort” a svému jménu je vděčný za fakt, že se těsto původně peklo v hrnku, nebo formě podobného tvaru a velikosti. První zmínka o těchto mini dortících pochází z roku 1796, kdy se na ně poprvé objevil psaný recept v kuchařce americké cukrářky Amelie Simms.
Naprostým základem, bez kterého se těsto na cupcakes neobejde jsou čtyři suroviny - mouka, máslo, mléko a vejce. Právě díky této jednoduchosti je možné do nich přidat prakticky cokoliv, od vanilkové esence přes kakao až po mleté ořechy nebo čokoládové hobliny. Velmi časté je také dobarvování těsta potravinářským barvivem na nejrůznější odstíny, včetně modré nebo růžové, aby s náplní a polevou ladily nejen chuťově, ale také vizuálně.
Zmrzlina - pro cupcakes jako stvořená
Velké zdobení a plnění cupcakes vzniklo původně z ryze praktických důvodů - těsto je po upečení sušší a bylo proto potřeba je něčím doplnit. Časem se ale z této nutnosti stalo téměř umění a špičkové cukrářské firmy v USA se prakticky předhánějí ve snaze vymyslet originální kombinaci chutí a stylů.
Jednou z méně tradičních, avšak v létě naprosto dokonalou kombinací, je plnit upečené cupcakes zmrzlinou. Postup je velmi jednoduchý. Již upečené dortíky necháme vychladnout, rozpůlíme a do vrchní poloviny vyřízneme otvor, který plníme ideálně točenou zmrzlinou.
Pokud chcete použít zmrzlinu kopečkovou, je jednodušší upéct pouze základ, na který po vychladnutí, avšak ještě ve formě naneseme vrstvu povolené zmrzliny, kterou dáme do mrazáku znovu ztuhnout. Oba druhy takto připravených cupcakes je samozřejmě potřeba dozdobit šlehačkou a nejrůznějšími druhy barevných posypů.
Zmrzlinové cupcakes se hodí nejen na velké akce, ale můžete je podávat také jako netradiční zákusky ke kávě. Díky svým možnostem a faktu, že u nás přeci jen nejsou na denním pořádku, máte možnost stvořit vždy originální, osvěžující dezerty, na které se budou vaši hosté rádi vracet.