Hotline: +420 511 189 990info@frigomat.cz

Fenomén Frozen Yogurt

Frozen yogurt nebo frozen yoghurt, případně froz yog nebo také FroYo či Frogurt, česky nejlépe mražený jogurt. Už z širokého spektra názvů jasně vyplývá, že mražený jogurt se stává velkým hitem. V zahraničí, zejména v USA a Německu už je tato osvěžující, lahodná, méně kalorická alternativa zmrzliny dobře známá a velmi oblíbená. Také u nás už se mražený jogurt začíná prosazovat a jeho specifická chuť si získává své stoupence.

Mražený jogurt se dnes běžně podává jako zmrzlina. Jeho výhodou je nízký obsah tuku a naopak přítomnost organismu prospěšných probiotických kultur.  Mražený jogurt je navíc velice variabilní a je možné ho podávat v nepřeberné škále příchutí a stylů. Zákazníci si sami mohou vybrat různé příchutě, polevy, toppingy nebo se rozhodnout pro nízkotučné varianty a varianty zcela bez cukru.

Vývoj mraženého jogurtu

Frozen yogurt byl poprvé představen v Nové Anglii už v roce 1970, a to pod názvem Frogurt. Následoval jej první balený mražený jogurt, který se od roku 1978 prodával pod názvem Humphreez Yogart, současně debutoval mražený jogurt „Danny“ od společnosti Dannon. Původní myšlenka mraženého jogurtu souvisela s vytvořením zdravější alternativy ke zmrzlině. Konzumenti prvních pokusů o mražený jogurt si ale stěžovali na příliš ostrou chuť, takže se do jogurtu začalo přidávat více cukru.

V současnosti můžeme nejproslulejší značky mražených jogurtů rozdělit do dvou skupin. Společnosti jako Blush, Pinkberry, Red Mango a Yogen Früz vyrábějí ostřejší mražené jogurty, bližší originálnímu receptu, zatímco firmy jako TCBY nebo společnost s výstižným názvem I Can´t Believe It´s Yogurt se zaměřují na mražený jogurt, který chutná mnohem více jako klasická zmrzlina.

Jak se vyrábí mražený jogurt?

Dobrá zpráva je, že mražený jogurt lze jednoduše vyrábět v klasických zmrzlinových strojích na točenou zmrzlinu. Postup je následující: mléčná sušina a želatina se nejdříve smíchají a homogenizují, potom jsou zchlazeny na 0 stupňů Celsia a při této teplotě se přidává jogurtová kultura a směs se zahřeje na 4 ˚C. Jakmile směs dosáhne požadované teploty a viskozity, nechá se jogurt zrát zhruba 4 hodiny. V dalším kroku se jogurt míchá s barvivy, příchutěmi a sladidly. Finální směs je vychlazena na -6 až – 2 ˚C. Pro vytvoření extra nadýchané a jemné konzistence je možné jogurt před zchlazením ještě našlehat.

  • TIP: Pokud nemáte čas, případně chuť, se celým postupem prokousávat, existuje řada velmi kvalitních směsí, ze kterých připravíte stejně lahodný mražený jogurt, jako v případě výše uvedeného postupu. Jedním z předních světových výrobců, který nabízí směsi na výrobu mraženého jogurtu je italská společnost MEC3. Kromě směsí pro Frogurty nabízí MEC3 také zmrzlinové směsi.

Jogurt versus zmrzlina

O mraženém jogurtu se nejčastěji mluví jako o zdravější alternativě zmrzliny. Podobně jako tato klasická pochoutka nabízí jogurt osvěžení, jeho bonusem je typická nakyslá jogurtová chuť. Jogurt také obsahuje méně tuku, lze dokonce zvolit varianty, které jsou zcela bez tuku. Na rozdíl od zmrzliny je mražený jogurt velmi lehký a jemný. Mražený jogurt si zachovává obsah zdraví prospěšných jogurtových kultur a je přirozeným zdrojem vápníku, bílkovin a vitaminu B.

Variabilita mraženého jogurtu

Nespornou výhodnou mraženého jogurtu jsou široké možnosti jeho úprav. Není problém si vybrat, zda chceme pochoutku vyrobit z nízkotučného jogurtu bez cukru, anebo z lahodného smetanového jogurtu a ještě dosladit. Kromě toho se nabízí nepřeberné množství příchutí a kombinací jak si mražený jogurt vylepšit. Oblíbené jsou zejména kombinace s čerstvě krájeným ovocem, ovocnými polevami, suchými posypy nebo müsli.

Například společnost Yogen Früz mixuje jogurty s čerstvým ovocem a nabízí příchutě jako je banánová, melounová, ostružinová, ananasová, jahodová, malinová, kiwi, mango nebo broskev. Na tyto kombinace si můžete ještě nasypat plátky mandlí, müsli, strouhanou čokoládu, strouhaný kokos, jogurtové chipsy, sušenky s náplní anebo kousky čerstvého ovoce.

Značka Pinkberry zase nabízí mražené jogurty s originálními příchutěmi granátového jablka, čokolády, manga, kokosu nebo zeleného čaje. Mražený jogurt doplňuje o čerstvě krájené ovoce, sezónní čerstvé ovocné toppingy, oříšky, sušenky nebo brownies. Jogurt si u nich můžete nechat polít také 100% čistým džusem s granátových jablek, italským karamelem nebo čistým přírodním medem.

Mražený jogurt odpovídá na požadavky zdravého životního stylu a díky širokým možnostem příchutí zcela uspokojí nároky i těch nejmlsnějších jazýčků. Přípravu navíc hravě zvládnete pomocí profesionálních zmrzlinových strojů, nezbývá než vyzkoušet jak tato trendy pochoutka zachutná vašim zákazníkům! 

Chcete ochutnat kvalitní mražený jogurt? Navštivte historicky první jogurterii, kterou najdete v Brně pod názvem Hollgurt. Jogurteriie Hollgurt nabízí kvalitní produkty a výrobky společnosti Hollandia Karlovy Vary, předního české výrobce jogurtů a jiných mléčných výrobků.

FacebookYoutube