Hotline: +420 511 189 990info@frigomat.cz

Dotazy: točená zmrzlina (SOFT)

Rozdíl mezi stroji SOFT a HARD:

SOFT značí tzv. lehkou zmrzlinu, tedy zmrzlinu točenou.
HARD značí tzv. těžkou zmrzlinu, tedy zmrzlinu kopečkovou.

Základní rozdělení strojů SOFT:

Základní dělení softových strojů dle systému plnění válce.

Stroje s označením G jsou stroje s regulačními ventily a gravitačním plněním válců. Jedná se o tzv. přirozený nášleh. Dosažitelný nášleh z pravidla do 40%.
Stroje s označením P jsou stroje s nášlehovými pumpami.Jedná se o tzv. nucený nášleh. Dosažitelný nášleh zpravidla do 80%.

Co je zmrzlina soft?

Bez vzduchu by jakákoliv zmrzlina byla tvrdá a studená jako kus ledu. Ve zmrzlině soft, vyráběné ve speciálních strojích strojích k tomuto účelu vybavených čerpadlem nebo sací trubicí, je možnost našlehat a tím obohatit zmrzlinovou směs až o 100% vzduchem a ten ji udržuje velmi měkkou, hebkou a svěží. Anglicky soft.

Je dobrá zmrzlina soft?

Žádný potravinářský výrobek nemůže být lepší, než přísady, ze kterých je vyroben. Pokud je zmrzlina vyrobena z kvalitních surovin, je vynikající. Také i proto, že je vydávána okamžitě po stažení výdejní páky výpustí stroje a je čerstvá a voňavá a to žádná jiná zmrzlina být nemůže.

Ale když obsahuje tolik vzduchu, nebude příliš mazlavá?

Měkký neznamená mazlavý. Ve strojích soft je konzistence zmrzliny kontrolována elektronickým systémem a tak je výrobek vždy vynikající. Záleží však i na dalších faktorech, jako je použítá směs, hygiena a základní péče o stroj.

Zmrzlina soft se vyrábí pouze smetanová a čokoládová?

Ne, je možné vyrobit jakoukoliv příchuť, naopak. Je možné vyrobit vynikající smetanovou nebo čokoládovou zmrzlinu soft, nebo zdraví prospěšnou jogurtovou a dále čerstvá letní ovocná sorbetta, nebo zimní krémové dezerty. Jinak se také může vyrábět veselá kolorovaná zmrzlina.

Je opravdu snadná výroba zmrzliny soft?

Je to nejsnadnější způsob na světě: směs se naleje do vany nebo do van stroje, stroj se uvede do chodu a po několika minutách se může zmrzlina vydávat. V případě práškové směsi se pouze před naléváním do stroje smíchá s potřebným množstvím vody. A je to.

Kam umístit stroj na zmrzlinu soft?

Kamkoliv. Výjimečně rozměry přesahují 50x60 cm, chlazení může být vzduchem nebo vodou, elektrické napojení je na téměř každý typ elektrické energie. Stroje soft jsou v restauracích, pod deštníky na plážích, uvnitř vybavených automobilů, na chodnících, v obchodech, na zemi, na pultech. Opravdu všude.

Takže stroj soft se neužívá pouze v kiosku?

Jistěže ne. Ve zmrzlinárnách a cukrárnách se stroje používají k výrobě mnohých specialit a k přípravě výrobků s velkým efektem a vysokým výnosem. Mnohé bary si zvýšily svou klientelu tím, že nabídly zmrzlinu soft a zhodnotily své služby prodejem vždy čerstvé zmrzliny. Prestižní restaurace používají stroje soft k výrobě vlastních rafinovaných dezertů: sorbetta ze šampaňského, sorbetta citrónová nebo jablečná s příslušným destilátem, zmrzlina nebo sorbetta z manga, kiwi a dalšího exotického ovoce, na zdobení ovocných salátů a dortů. Nemocnice, školy a domovy důchodců nabízejí zmrzlinu jako doplněk stravy (100 g porce má průměrně 165 kalorií a obsahuje důležitý podíl proteinů, vápníku a různých vitamínů) a velké hotely využívají zmrzlinu k přípravě dezertů pro velké bankety, aby lépe kontrolovaly náklady. Ovocná zmrzlina stojí méně než jedno jablko, ale lépe se prezentuje. Zmrzlina soft se vyrábí ve fast-food a v mnohých pizzeriích jako doplněk rychlého jídla. Rychlá výroba čerstvé zmrzliny se využívá v místech, kde se shromažďuje hodně lidí, jako pláže, stadiony, kina, místní slavnosti, turistické zóny, zábavné parky, aby bylo možné vydat mnoho zmrzliny v krátké době (s kvalitním strojem může vytočit více jak 660 porcí za hodinu, to znamená více než 11 porcí za minutu: za necelé 4 minuty je obsloužen autobus se 40 turisty. V atletických klubech, na diskotékách a na místech, která často navštěvují mladí lidé, je vyráběna zmrzlina light a jogurtová k doplnění energetické a zdravé diety. Je v menzách, kasárnách, vlacích, na parnících, na vlečných a vojenských lodích, v automobilových stájích při velkých cenách, na ropných plošinách a antarktických základnách. Možnosti využití strojů soft jsou nekonečné, jako je fantazie člověka.

A zmrzlinová směs?

Mohou se používat všechny směsi: vyrobené z čerstvých přísad v pasterizátoru; nebo pohodlné polotovary s rychlou a jednoduchou přípravou, nebo připravené již pasterizované tekuté směsi v praktických baleních. Rozdíly poznáte v chuti a chování zmrzliny jako takové, které je přímo závislé na složení směsi. Tedy: stroj Vám zmrzlinu vyrobí vždy, jen jde o to, jaká bude.

A uchování zmrzliny?

Konzervátor již dnes u mnohých provozů není zapotřebí, protože směs je uchovávána přímo ve vanách stroje, které jsou chlazené. Tímto režimem je dnes již vybaveno 90% všech strojů. Jedná se o tzv. noční provoz.

A jak moji klienti tuto zmrzlinu soft poznají?

Všechny stroje soft mají charakteristický čelní panel a design. Většina výrobců navíc své stroje zviditelňuje polepením skeletu stroje. Může se jednat o různé porce zmrzliny, celé barevné a pomalované kornouty, poháry a sklenicemi naplněnými porcemi zmrzliny ozdobenými čerstvým ovocem a fantazií. Tak se pozná okamžitě stroj jako výrobní místo této chutné zmrzliny. Dále také série plakátů se zmrzlinou soft umístěných ve vašem prodejním místě zapůsobí na každého klienta, aby se stal mlsným konzumentem vaší zmrzliny, popřípade můžete umístit před svoji prodejnu charakteristický reklamní kornout s touto pochoutkou.

Jak funguje stroj na zmrzlinu soft?

Není snadné popsat několika slovy moderní technologii strojů soft. V horní části stroje mají jednu nebo dvě chlazené vany, kam se nalévá směs, která pak přeteče do komor, kde je našlehána a mražena na zmrzlinu.U některých stolních modelů směs stéká do komor pomocí regulačních ventilů, které běžně dávkují vzduch a nášleh zmrzliny je přirozený. Jedná se o tzv. gravitační plnění.

U dalších modelů speciální čerpadla smíchají směs se vzduchem v optimálním množství a pak ji tlačí do nášlehových komor a zmrzlina má vysoký nášleh. Jedná se o tzv. plnění s nuceným nášlehem. U těchto modelů díky obohacování směsi o vzduch dochází k vysokému nárůstu zisku z prodeje softové zmrzliny, jsou však přirozeně dražší a náročnější na údržbu. Tento systém však zajišťuje znamenitou zmrzlinu, která může mít nášleh i vyšší než 80%, samozřejmě s dobře vyváženou směsí. Zmrzlina se vydává stažením výdejní páky dolů a čerstvá a voňavá porce zmrzliny jemně vteče do kornoutu nebo poháru.

Do kornoutu nebo do poháru?

Jistě. Zmrzlina soft se nepodává pouze v kornoutech. Dělají se krásné poháry, často se vychází z jedné chutě a zdobí se polevami, posypkami, kousky čokolády apod. Mohou se používat různé formy od skleniček po transportní vaničky; vyrábět zmrzlinové dorty a dekorace na ovocné saláty, ovocné dorty atd. Čelní panel je přizpůsoben na zdobení pohárů a na zásobníky s velkým průměrem.

Kolik zmrzliny vyrobí stroj na zmrzlinu soft?

Vyrábí se celá škála zmrzlinových strojů od "malého" stolního stroje k velkému, samostatně stojícímu s pojezdovými kolečky, který vydá více než 600 porcí za hodinu. Při koupi stroje je proto velice důležité zvážit jeho použití a využití, aby nedocházelo k jeho přetěžování. V takovém případě nebude stroj pracovat uspokojivě, nebo dokonce může dojít k jeho poškození. Je důležité věnovat zvýšenou pozornost jeho hodinové kapacitě, kterou si je dále třeba přepočítat na kapacitu minutovou a dále na kontinuální výdej.. Tedy za jak dlouho je vyrobena jedna porce zmrzliny.

Je nutné, aby stroje obsluhovali specializovaní pracovníci?

Nic takového. Víme, kolik stojí práce specializovaných pracovníků a také si uvědomujeme, jak je náročné takové pracovníky nalézt a získat. Proto Frigomat přesunul specializaci z člověka na zmrzlinový stroj – obsluha je proto velmi snadná.

Při výrobě zmrzliny stačí nalít směs do horní vany a stisknout tlačítko výroba. Při výdeji se stáhne výdejní páka. Při mytí se rozmontuje několik součástí, ale není zapotřebí používat jakékoliv nářadí. Obsluha musí pouze dodržovat základní hygienické postupy a principy, stroj každý den zběžně překontrolovat a vyčistit.

Soft do mé provozovny? Kolik stojí?

Nabídka je široká a každý model má svou cenu. Ale u takovéhoto stroje je lepší se ptát spíše, kolik vydělá, než kolik stojí. Vezmeme-li v potaz, kolik klientů obslouží za krátkou dobu pouze s jedním pracovníkem a zisk na jedné porci je velmi vysoký, zakoupení stroje soft představuje velmi dobrou investici. A je velmi snadné si spočítat, kolik porcí se musí denně prodat, aby se investice zaplatila, stačí kontaktovat Vašeho koncesionáře, který Vám vyhotoví jednoduché tabulky na základě Vašeho projektu.

Takže proč stroj soft do Vaší provozovny?

PROTOŽE zmrzlina soft je dobrá!
PROTOŽE na zmrzlině soft vyděláte!
PROTOŽE zmrzlina soft se prodává celý rok!
PROTOŽE stroj soft zabere málo místa a má mnoho využití!
PROTOŽE stroj soft se amortizuje i s několika kornouty za den!
PROTOŽE se strojem soft ušetříte spoustu času!

Objevte také Vy Váš malý zlatý důl!

  • Dotazy a odpovědi na točenou zmrzlinu
  • Dotazy a odpovědi na kopečkovou zmrzlinu
  • Obecné dotazy na zmrzlinové stroje, zmrzlinu
  • Ostatní dotazy a odpovědi týkající se výroby zmrzliny
FacebookYoutube